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MSC CROCIERE PORTA L’ECCELLENZA DELLA SUA CUCINA AL TEAM BWT ALPINE F1® AL GRAN PREMIO D’ITALIA

MSC CROCIERE PORTA L’ECCELLENZA DELLA SUA CUCINA AL TEAM BWT ALPINE F1® AL GRAN PREMIO D’ITALIA

  • Per la prima volta, i migliori chef di MSC Crociere hanno portato la loro arte culinaria direttamente in pista, servendo cucina d’eccellenza al team BWT Alpine F1 durante il Gran Premio d’Italia all’Autodromo Nazionale di Monza.
  • In qualità di Premium Partner della squadra, MSC Crociere ha creato un menù esclusivo dedicato a piloti, meccanici, ingegneri e ospiti VIP per tutto il weekend di gara.
  • Gli ospiti hanno potuto gustare i piatti iconici dei ristoranti tematici di MSC Crociere, tra cui Eataly, Kaito Sushi e Teppanyaki, Chef’s Garden Kitchen, Hola! Tacos & Cantina e molti altri.

Napoli Italia – 8 settembre 2025 – Dal mare aperto alla velocità della pista: MSC Crociere ha portato il meglio della sua gastronomia al Gran Premio d’Italia 2025.

La compagnia, Premium Partner del team BWT Alpine F1, è la prima nel settore delle crociere a offrire un’esperienza culinaria direttamente in circuito.

Tre chef pluripremiati hanno proposto i sapori dei rinomati ristoranti di specialità MSC — tra cui Eataly, Kaito Sushi e Teppanyaki, Chef’s Garden Kitchen e Hola! Tacos & Cantina — servendo piatti raffinati a piloti, ingegneri, meccanici e ospiti VIP.

«È stata un’occasione nuova e unica per mostrare la creatività e il talento dei nostri chef, portando la stessa autentica esperienza gastronomica che i nostri ospiti vivono a bordo direttamente in pista, a beneficio del team BWT Alpine F1 e dei loro invitati», ha dichiarato Stéphane Franchini, Senior Director Food & Beverage di MSC Crociere.

«La nostra flotta di 23 navi ospita oltre 72 ristoranti di specialità, con 16 concept diversi ispirati a cucine di tutto il mondo. Soddisfiamo ogni gusto e curiosità, invitando i nostri ospiti a esplorare il pianeta attraverso i sapori, tra classici intramontabili e nuove creazioni sorprendenti. Portare questa esperienza a Monza ci ha permesso di condividere con i nostri partner la nostra passione, precisione ed eccellenza in ambito gastronomico».

Il menù su misura è stato curato da tre maestri d’eccezione: lo chef italiano pluripremiato Luca Cesarini, lo specialista di cucina asiatica Chef Xiao Wang e lo chef Pasquale Puziello, con esperienza stellata Michelin. Insieme racchiudono decenni di attività nei più prestigiosi ristoranti e hotel di lusso, a testimonianza dell’anima internazionale della proposta culinaria MSC.

Piloti, team e ospiti VIP hanno potuto gustare un menù spettacolare con piatti tratti dai diversi ristoranti di bordo, tra cui:

  • Sashimi di Hamachi e Salmone Ora King con teriyaki al tartufo (Kaito Sushi)
  • La Burrata con composta di pane al pomodoro toscano e crumble di olive Taggiasche al basilico (Eataly)
  • Tagliatelle al tartufo con burro toscano, Parmigiano Reggiano e tartufo dell’Appennino (Eataly)
  • Merluzzo nero al miso con tortino di riso croccante e beurre blanc al wasabi (Pan Asian Restaurant)
  • Costina di manzo glassata con purè di cavolfiore e cipolle in agrodolce (Chef’s Garden Kitchen)
  • Polpette di granchio con granchio jumbo, remoulade cajun, insalatina e limone (Butcher’s Cut Steakhouse)
  • Dessert golosi come Il Tiramisù (Ocean Cay Restaurant) e Flan messicano (Hola! Tacos & Cantina).

«Sono cresciuto guardando la Formula 1 ed è stato un privilegio vivere l’emozione della pista servendo un menù che ha dato energia ai piloti del team BWT Alpine prima della loro gara mozzafiato», ha raccontato Luca Cesarini, corporate chef di MSC Crociere.

Guy Martin, Global Marketing Director del team BWT Alpine F1, ha aggiunto: «Portando l’anima del mare sulla velocità della pista, i talentuosi chef di MSC Crociere hanno creato un viaggio gastronomico indimenticabile, dove passione e gusto si sono incontrati al Gran Premio d’Italia».

Questa collaborazione rientra nella partnership annunciata all’inizio del 2025 tra MSC Crociere e il team BWT Alpine F1: due realtà unite dalla stessa dedizione a innovazione, precisione e alla creazione di esperienze indimenticabili — sia in mare che in pista.

MSC Crociere è stata nominata Premium Partner del team BWT Alpine F1 a febbraio 2025 e dal 2022 è Global Sponsor della Formula 1®.

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Eataly at Sea

Il ristorante Eataly a bordo offre un’autentica esperienza italiana, con un menù che propone sia i piatti più amati del brand sia creazioni disponibili esclusivamente in crociera.

Kaito Sushi Bar & Teppanyaki

Un viaggio nei sapori d’Oriente, con griglie teppanyaki che uniscono gusto e intrattenimento. In collaborazione con Wagyu Master, propone anche la pregiata carne di manzo Ozaki.

Butcher’s Cut

Una classica steakhouse in stile americano, che serve carne di altissima qualità fornita da Meat by Linz.

Hola Tacos & Cantina

Cucina di strada ispirata all’America Latina e al Messico, dove gli ospiti possono assaporare numerose specialità street food e scegliere da un’ampia selezione di tequila, in un ambiente vivace e interattivo.

Chef’s Garden Kitchen

Lo chef stellato, personaggio televisivo e autore Niklas Ekstedt ha collaborato con MSC Crociere per creare il menù di questo ristorante di specialità a bordo di MSC World Europa. Il concept si concentra sugli ingredienti naturali e su una filosofia “dalla fattoria al mare”. Il ristorante vanta un giardino idroponico e offre un’esperienza immersiva unica: le straordinarie creazioni di Ekstedt vengono preparate dallo chef in una cucina a vista, con il mare come sfondo panoramico.

Ocean Cay Seafood Restaurant

Un ristorante di specialità di pesce che propone un menù irresistibile a base di pesce fresco e altre ricette raffinate, accompagnate da una selezionata carta dei vini.

Pan Asian Restaurant

Un locale dove i sapori vibranti della cucina pan-asiatica sono protagonisti assoluti. Ispirato alle ricche tradizioni culinarie dell’Asia, il menù combina spezie intense, ingredienti freschi e maestria tecnica per un’esperienza gastronomica indimenticabile.


MSC CRUISES BRINGS ITS AUTHENTIC GASTRONOMIC EXPERIENCES TO BWT ALPINE FORMULA ONE® TEAM AT ITALIAN GRAND PRIX

  • In a world first, MSC Cruises’ top chefs brought their culinary expertise trackside, serving top-class cuisine to the BWT Alpine Formula One team at the Italian Grand Prix at Autodromo Nazionale Monza, Italy.
  • As Premium Partner of the BWT Alpine Formula One Team, MSC Cruises curated an exclusive menu for the team’s drivers, pit crew, engineers and VIP guests over the race weekend
  • Guests enjoyed signature dishes from MSC Cruises’ specialty restaurants, including Eataly, Kaito Sushi and Teppanyaki, Chef’s Garden Kitchen, Hola! Tacos & Cantina and more

Monza, Italy – September 8, 2025 – From the high seas to high speeds, MSC Cruises

The cruise line, a Premium Partner of BWT Alpine Formula One Team, is the first to deliver its culinary experience to a racetrack.

Three of its award-winning chefs brought flavors from the line’s acclaimed specialty restaurants — including Eataly, Kaito Sushi and Teppanyaki, Chef’s Garden Kitchen, Hola! Tacos & Cantina— directly to drivers, mechanics, engineers, and VIP guests.

This was a new and unique opportunity to showcase the creativity and skill of our chefs, bringing the same authentic gastronomic experience that our guests enjoy onboard, to the racetrack for BWT Alpine Formula One Team and their guests to savor,” said Stéphane Franchini, Senior Director of Food and Beverage at MSC Cruises.

“Our fleet of 23 ships has over 72 specialty restaurants, across 16 different concepts, offering authentic gastronomic experiences inspired by cultures around the globe. We cater to every taste and temptation and invite guests to explore the world through their taste buds with a mix of traditional favorites and sumptuous new flavors. Bringing our experience to Monza allowed us to showcase our passion, precision and excellence in gastronomy to our partners.”

The bespoke menu was curated by some of MSC Cruises’ top culinary masters: award-winning Italian chef Luca Cesarini, celebrated Asian cuisine specialist Chef Xiao Wang and Michelin-experienced chef Pasquale Puziello. Together they hold decades of international experience at world-renowned restaurants and luxury hotels, reflecting the global nature of MSC Cruises’ culinary offering.

Drivers, crew and VIP guests of BWT Alpine Formula One Team enjoyed a spectacular menu featuring dishes from across MSC Cruises renowned restaurant concepts, including:

  • Hamachi and Ora King Salmon Sashimi with truffle teriyaki (from Kaito Sushi)
  • La Burrata with Tuscan tomato bread compote and Taggiasca olive crumble basil (from Eataly)
  • Le Tagliatelle al Tartufo with Toscana Butter, Parmigiano Reggiano and Appennino truffle (from Eataly)
  • Misoyaki Black Cod with crunchy rice cake and wasabi beurre blanc (from Pan Asian restaurant)
  • Glazed Beef Short Rib with cauliflower purée and sweet-and-sour onions (from Chef’s Garden Kitchen)
  • Crab cakes with jumbo lump crab, Cajun remoulade greens and lemon (from Butcher’s Cut Steakhouse)
  • Decadent desserts including Il Tiramisu (from Ocean Cay Restaurant) and Mexican Flan (from Hola! Tacos Mexican Cantina).

MSC Cruises corporate chef, Luca Cesarini said, “Having grown up watching Formula 1, it was a privilege to be in the middle of the action and serve a menu that helped fuel the BWT Alpine Formula One drivers ahead of their thrilling race.”

BWT Alpine Formula Team Global Marketing Director, Guy Martin, added“Bringing the soul of the sea to the speed of the of the racetrack, the talented chefs at MSC Cruises crafted an unforgettable culinary journey where passion and flavor came together at the Italian Grand Prix.”

The collaboration was part of the global partnership announced earlier this year between MSC Cruises and BWT Alpine Formula One Team, with both brands sharing a commitment to innovation, precision, and delivering unforgettable experiences — whether at sea or on the track.

MSC Cruises has been announced as a Premium Partner of BWT Alpine Formula One Team in February 2025, and a Global Sponsor of Formula 1® since 2022.

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Eataly at Sea:

Eataly restaurant at sea, offering an authentic Italian experience with a menu offering some of the brand’s most-loved dishes to items exclusively available on board.

Kaito Sushi Bar & Teppanyaki:

Serving up flavors of the Far East and featuring teppanyaki grills to delight and entertain and in partnership with Wagyu Master, serving Ozaki beef.

Butcher’s Cut:

A traditional American-style steakhouse, offering beef from Meat by Linz.

Hola Tacos & Cantina:

Offers Latin American and Mexican-inspired street food dining, where guests can enjoy a number of street food specialties and choose from an extensive list of tequilas, all combined in a fun, interactive setting.

Chefs Garden Kitchen:

Michelin-starred chef, TV personality and author Niklas Ekstedt has collaborated with MSC Cruises to design the menu for the specialty restaurant Chef’s Garden Kitchen on MSC World Europa, focusing on the natural ingredients and a farm-to-ocean ethos. This restaurant features a hydroponic garden and guests will be treated to a uniquely immersive experience with the master chef preparing Ekstedt’s extraordinary creations in an open kitchen against a backdrop of panoramic sea views.

Ocean Cay Seafood Restaurant:

A signature seafood restaurant serving a mouthwatering menu of fine fish dishes and other recipes, made with the freshest ingredients and complemented by a wonderful wine list.

Pan Asian Restaurant: A venue where the vibrant flavors of Pan-Asian cuisine take center stage. Inspired by the rich culinary traditions of Asia, the menu brings together bold spices, fresh ingredients, and expert craftsmanship to create an unforgettable dining experience.

About MSC Cruises 

Headquartered in Geneva, Switzerland, the privately-owned MSC Cruises is the world’s third largest cruise line and the market leader in Europe with a strong and growing presence in North America. 

A global cruise brand with 23 modern ships offering cruises across five continents, guests can visit more than 100 countries worldwide with more than 300 destinations, making unforgettable memories and enjoying the finest hospitality.